SEYN logo



Τεχνολογία

Παραγωγή Ενέργειας

Εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή στην οποία λειτουργεί η Ενεργειακή Κοινότητα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μελών και των καταναλωτών της. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και μπορούν να ενισχύσουν τον συμμετοχικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων.

Hover to read in light mode.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου μπορούν να εφαρμοστούν τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε κοινοτική κλίμακα.

ΤεχνολογίεςΗλιακήΑιολικήΥδροηλεκτρικήΒιομάζα
 ΦωτοβολταϊκάΘερμότηταΜίνιΜίνιΓεωργικόΔασοκομίαΟργανικά απόβλητα
Παραγωγή ενέργειαςΗλεκτρικήΘερμικήΗλεκτρικήΗλεκτρικήΗλεκτρική & Θερμική
ΚατανάλωσηΚοινή χρήση & Ατομική
ΛύσειςΔιαφορετικές κλίμακες
πάρκα/στέγες, γεννήτριες, σταθμοί φόρτισης, αντλίες νερού, συστήματα καθαρισμού,
θερμοσίφωνες, ηλιακές κουζίνες,
αφυγραντήρες.

Οριζόντιου ή κάθετου άξονα.

Οι εφαρμογές ποικίλλουν ως προς την κλίμακα και την αποδοτικότητα.

DIY μικρο-υδροηλεκτρική, υδροστρόβιλος δίνης, ροή του ποταμού.Πέλλετ, λιπάσματα, βιοαέριο, υγρά βιοκαύσιμα.

Ηλιακη Ενεργεια

Η πλειοψηφία των κοινοτικών ενεργειακών έργων στην Ευρώπη είναι ηλιακά. Είναι η προτιμώμενη τεχνολογία λόγω της διαθεσιμότητάς της, της δυνατότητας αρθρωτής κατασκευής, του χαμηλότερου κόστους και των απλούστερων διαδικασιών σχεδιασμού.
Στη Νότια Ευρώπη, το δυναμικό ηλιακής ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την υλοποίηση έργων με ηλιακή ενέργεια

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΗΛΙΑΚΆ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ (PV): Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά σε μέγεθος και μπορούν να εγκατασταθούν είτε σε κτίρια (κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είτε στο έδαφος.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φωτοβολταϊκών συστημάτων:

Solar PV System
 ΔιασυνδεδεμέναΕκτός δικτύου “ιδία χρήση”
Εισροή ενέργειαςΉλιοςΉλιος
Υπηρεσία

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και διοχέτευσή της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να καταναλωθεί αλλού

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται επιτόπου (τόπος παραγωγής και χρήσης)
ΑποθήκευσηΔίκτυο
(+ προαιρετικές λύσεις αποθήκευσης)
Χρειάζεται αποθήκευση (μπαταρίες) επιπτώσεις στο μέγεθος και το κόστος
Πότε και τι
(επιλογή του χρήστη)
Ανά πάσα στιγμή (όπως η συμβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας)Εξαρτάται από το σχεδιασμό
(διαστασιολόγηση φωτοβολταϊκών, μπαταρίες, φορτίο)
ΚόστοςΕξαρτάται από τα οικονομικά κίνητρα σύμφωνα με τα συστήματα τιμολόγησηςΑρχικό + μπαταρίες και συντήρηση

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Λειτουργούν βάση των ιδιοτήτων μετάδοσης θερμότητας. Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές των ηλιοθερμικών συστημάτων περιλαμβάνουν την παραγωγή ζεστού νερού, τη θέρμανση χώρων και την ξήρανση γεωργικών προϊόντων/βιομάζας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

  • Η Ενεργειακή Κοινότητα Μινώα (Ελλάδα) έχει αναπτύξει 2 ηλιακά φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα 405kWp και ένα 1MWp και χρησιμοποιεί εικονική καθαρή μέτρηση για αυτοκατανάλωση.
  • Ο Υπεριών (Ελλάδα) ανέπτυξε το πρώτο της έργο που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 500kWp, το οποίο τροφοδοτεί περισσότερα από 120 μέλη, 9 ευάλωτα νοικοκυριά και 2 κοινωνικά κέντρα που παράγουν με βάση τη συλλογική αυτοκατανάλωση, παράγοντας περισσότερες από 90.000 kWh /έτος.

ΔΕΙΤΕ Εργαλεία και πηγές δεδομένων για την ηλιακή ενέργεια:

  • Global Solar Atlas: Δεδομένα για το δυναμικό φωτοβολταϊκής ενέργειας
  • PVGIS: Εργαλεία απόδοσης φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλιακής ακτινοβολίας
  • PVsyst: Λογισμικό που προσφέρει μια φιλική προς το χρήστη προσέγγιση ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου
  • Sun Path 3D: Δημιουργεί τρισδιάστατα διαγράμματα ηλιακής τροχιάς για την τοποθεσία σας, συμπεριλαμβανομένων ετήσιων και ημερήσιων ηλιακών χαρτών

Βιομαζα

Η βιομάζα μπορεί να είναι ανανεώσιμο καύσιμο όταν προέρχεται ως υποπροϊόν άλλων διεργασιών. Είναι ένας ευέλικτος πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμότητας ή ζεστού νερού, βιοκαυσίμων, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας ή συνδυασμού θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CPH-Combined Heat and Power). Θεωρείται ανανεώσιμη πηγή όταν προέρχεται από πηγές όπως:

  • Δασικά υπολείμματα,
  • Απόβλητα τροφίμων,
  • Γεωργικά και γεωργικά υπολείμματα (π.χ. κλαδιά, κλαδέματα, αμπέλια, κοπριά κ.λπ.),
  • Υποπροϊόντα επεξεργασίας ξύλου (όπως ροκανίδια ξύλου και πριονίδι).

Όταν καίτε ξύλο ή άλλη οργανική ύλη, εκπέμπει CO2, αλλά η ιδέα είναι ότι αυτός ο άνθρακας θα απορροφηθεί τελικά από νέα βλάστηση που θα αντικαταστήσει αυτό που καίγεται. Αυτό το μέρος είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η χρήση της βιομάζας παραμένει μέρος του κλειστού κύκλου του άνθρακα αντί να συμβάλλει σε πρόσθετες εκπομπές άνθρακα! Γι’ αυτό η βιομάζα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος της λύσης μόνο όταν η κοινότητα μπορεί να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των τοπικών πόρων γίνεται με βιώσιμο τρόπο.

cycle of biomass

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διαθέτουν σημαντικό δυναμικό βιομάζας, το οποίο αποτελείται κυρίως από μεγάλες ποσότητες γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων. Το διαθέσιμο δυναμικό βιομάζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας (θερμότητα ή/και ηλεκτρική ενέργεια και βιοκαύσιμα) είτε απευθείας με καύση είτε μετά από επεξεργασία σε αέρια, υγρά ή/και στερεά καύσιμα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

  • Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), λειτουργεί εργοστάσιο πέλλετ που επεξεργάζεται υπολειμματική βιομάζα σε 1.200 τόνους πέλλετ ετησίως. Η βιομάζα αποτελείται από δασικά υπολείμματα, γεωργικά υπολείμματα, κλαδέματα αστικών δέντρων κ.λπ. που προέρχονται από την περιοχή. Τα πέλλετ που παράγονται χρησιμοποιούνται για θέρμανση ή ψύξη και τα 350 μέλη της απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της απόκτησης αυτών των πέλλετ σε μειωμένη τιμή, δημιουργώντας μια τοπική και βιώσιμη ενεργειακή λύση.

ΔΕΙΤΕ:

  • Ιστορία επιτυχίας τον Μάιο: Δημιουργία αξίας και κοινωνικού αντίκτυπου με υπολειμματική βιομάζα
  • GREEN EMPOWERMENT: Σωληνοειδής χωνευτής βιοαερίου οικιακής κλίμακας
  • IRENA: Μέτρηση της δυνατότητας και της παραγωγής βιοαερίου μικρής κλίμακας

Αιολικη Ενεργεια

Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε μηχανική και στη συνέχεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν είτε στην ξηρά, σε κατάλληλες θέσεις που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία τους και την αισθητικά αποδεκτή ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον, είτε σε κάποια απόσταση από την ακτή στη θάλασσα (υπεράκτια).

Ένα αιολικό πάρκο μπορεί να παράγει σημαντική ποσότητα ενέργειας. Μια μέση χερσαία ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει περισσότερες από 6 εκατομμύρια kWh σε ένα χρόνο, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε 1.500 νοικοκυριά. Ο άνεμος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων που αποσταθεροποιούν το κλίμα μας.

Σημαντικές εκτιμήσεις όταν σκέφτεστε για την αιολική ενέργεια:

  • Ταιριάζει η γεωγραφία της περιοχής σας στην αιολική ενέργεια;
  • Οι κανόνες της νομοθεσίας υποστηρίζουν ή εμποδίζουν το έργο ή το καθιστούν ασύμφορο;
  • Πώς θα μεταφέρετε μια ανεμογεννήτρια στην περιοχή σας;

Στις περισσότερες χώρες, οι χάρτες των ταχυτήτων του ανέμου μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο εφικτή θα ήταν μια ανεμογεννήτρια σε μια περιοχή. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι οι ανεμογεννήτριες συχνά απαγορεύονται κοντά σε στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια ή αγωγούς φυσικού αερίου.

ΔΕΙΤΕ:

Υδροηλεκτρικη Ενεργεια

Μία από τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής ενέργειας, που ιστορικά χρησιμοποιήθηκε για εργασίες όπως η τροφοδοσία αλευρόμυλων και ελαιοτριβείων. Τα σύγχρονα υδροηλεκτρικά έργα αξιοποιούν την ενέργεια του ρέοντος νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει συνήθως τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε μηχανική ενέργεια μέσω της περιστροφής της έλικας ενός στροβίλου, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας γεννήτριας. Όταν υπάρχουν επαρκείς υδάτινοι πόροι και βροχοπτώσεις, η υδροηλεκτρική ενέργεια γίνεται μια πολύτιμη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Ενώ τα υδροηλεκτρικά έργα μεγάλης κλίμακας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις κοινότητες και το περιβάλλον, τα μικρής κλίμακας κοινοτικά έργα, όταν σχεδιάζονται και εκτελούνται προσεκτικά, αποφεύγουν αυτά τα ζητήματα, καθώς χρησιμοποιούν τη φυσική ροή των ποταμών ή των ρεμάτων χωρίς να απαιτούν σημαντική παρεμπόδιση του νερού ή την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων, γεγονός που τα καθιστά περιβαλλοντικά συμβατά και βιώσιμα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υδροηλεκτρικών συστημάτων: συστήματα υψηλής και χαμηλής στάθμης. Τα συστήματα υψηλής κεφαλής χρειάζονται νερό που πέφτει από ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων, βρίσκονται συχνά σε ορεινές περιοχές και είναι γενικά πιο οικονομικά αποδοτικά ανά κιλοβάτ λόγω των μειωμένων αναγκών πολιτικού μηχανικού. Τα συστήματα χαμηλού ύψους περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες νερού που πέφτουν από ύψος μικρότερο των 10 μέτρων, όπως αυτά των παλαιών μύλων. Η επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική γεωγραφία.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ:

  • Καλές (ή αξιόπιστες) βροχοπτώσεις,
  • Επαρκής ογκομετρική ροή ή/και πίεση νερού, (καθορίζει την ποσότητα της πιθανής ισχύος),
  • Καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, εξασφαλίζοντας ότι το σύστημα δεν θα βλάψει σημαντικά τη φυσική ζωή στο ρεύμα, το ποτάμι ή τις ακτές,
  • Μια πηγή νερού,
  • Ένα σύστημα μεταφοράς νερού, για τη διοχέτευση του νερού,
  • ένα σύστημα ελέγχου της ροής,
  • μια τουρμπίνα και μια γεννήτρια,
  • εκροή νερού.

ΔΕΙΤΕ: