Οικονομικά
Χρηματοδότηση του έργου
Η υλοποίηση της ιδέας ενός κοινοτικού έργου ανανεώσιμης ενέργειας (CRE) απαιτεί ένα ευρύ φάσμα κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων και φυσικών πόρων, όπως ο ήλιος ή το νερό που τροφοδοτεί την παραγωγή θερμότητας ή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χρηματοδότηση είναι μια βασική πτυχή που επιτρέπει σε μια κοινότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της. Αν θέλουμε η ανάπτυξη της κοινοτικής ενέργειας να είναι επιτυχής, η πρόσβαση σε κεφάλαια πρέπει να είναι διαθέσιμη σε κάθε βήμα της διαδρομής.
Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες για να διατηρήσουν την ιδιοκτησία του έργου στην κοινότητα. Δεν αρκεί να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα εισρέουν και εξέρχονται από το έργο. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η αυτονομία της κοινότητας, η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και το όραμά της, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία της ως νόμιμης ενεργειακής κοινότητας. Αυτές οι ιδιαιτερότητες των κοινοτικών έργων ΑΠΕ δημιουργούν συχνά ορισμένα εμπόδια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι κοινότητες πρέπει να επενδύσουν σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να επιλύσουν αυτά τα εμπόδια, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα καινοτόμων προσεγγίσεων και υφιστάμενων μέσων. Αλλά μην απελπίζεστε! Υπάρχει μια ποικιλία καινοτόμων λύσεων για να διαλέξετε και ευτυχώς υπάρχουν επίσης πολλά παραδείγματα που μπορείτε να κοιτάξετε για έμπνευση, αλλά και οργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν την υποστήριξή τους.
Hover to read in light mode.
Χρηματοδότηση και επιχειρηματικό σχέδιο
Η χρηματοδότηση μιας Ενεργειακής Κοινότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του σχεδιαζόμενου έργου και από παράγοντες που περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση, το είδος της δραστηριότητας (παραγωγή, προμήθεια, διανομή), την κλίμακα και την τεχνολογία.
Για να αποφασιστεί ποιος τύπος χρηματοδότησης είναι κατάλληλος για κάθε έργο, είναι σημαντικό να εξεταστούν αυτές οι πτυχές (που συνήθως αντικατοπτρίζονται στο επιχειρηματικό μοντέλο) και να μελετηθούν τα διάφορα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους ειδικούς εθνικούς κανονισμούς της χώρας σας.
Σημειώστε ότι ο τύπος των διαθέσιμων επενδύσεων ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες χώρες ανάλογα με τη δραστηριότητά σας και τη φύση της οργάνωσής σας (συνεταιρισμός, ένωση κ.λπ.). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με το νομικό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων στη χώρα σας νωρίς κατά τη δημιουργία του σχεδιασμού του έργου σας.
Η ιδιαιτερότητα της χρηματοδότησης έργων παραγωγής ενέργειας είναι ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι κυρίως αρχική επένδυση κεφαλαίου, ενώ το κόστος λειτουργίας και συντήρησης αποτελεί χαμηλό ποσοστό του συνολικού κόστους (εκτός από τη βιομάζα). Αυτό σημαίνει ότι τα κοινοτικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρειάζονται μεγάλα ποσά κεφαλαίου κατά την έναρξη του έργου. Αυτό αποτελεί δυσκολία, διότι οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο πριν το έργο μπορέσει να παράγει την πρώτη kWh. Τα καλά νέα είναι ότι στη Νότια Ευρώπη η περίοδος απόσβεσης είναι σχετικά σύντομη, 5-7 έτη, κατά μέσο όρο.
Σχέδιο χρηματοδότησης
Ένα κοινοτικό ενεργειακό έργο χρειάζεται ένα σταθερό επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό σχέδιο. Μια υγιής στρατηγική χρηματοδότησης θα σας βοηθήσει να προσκαλέσετε υποστήριξη από τις τοπικές αρχές, επιχορηγήσεις, δάνεια και να αποκτήσετε πρόσβαση σε κεφάλαια για τα έξοδά σας στις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου σας.
Ένα σχέδιο χρηματοδότησης δεν είναι μόνο κάτι που τα μέλη σας ή οι εξωτερικοί χρηματοδότες θέλουν να δουν, αλλά είναι ένα βασικό έγγραφο που μπορεί να δομήσει τη συζήτηση στην ομάδα σας. Σας βοηθά να αποκτήσετε εικόνα για την οικονομική απόδοση που μπορείτε να περιμένετε από τα έργα σας, τους τύπους χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμοι σε εσάς και τις επιλογές που θέλετε να κάνετε όσον αφορά την ιδιοκτησία και το ρίσκο. Τις περισσότερες φορές, καλύπτει τρία μέρη: τη στρατηγική, μια ανάλυση ταμειακών ροών και ένα σχέδιο άντλησης κεφαλαίων.
ΔΕΙΤΕ: Αυτό τον Οδηγό χρηματοδότησης για ενεργειακές κοινότητες για μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό, καθώς και μια λίστα ελέγχου των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε μέρος.
Είναι σημαντικό να συνδέσετε το σχέδιο χρηματοδότησης με το συνολικό επιχειρηματικό σας σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του νομικού καταστατικού της ενεργειακής σας κοινότητας, του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζετε να μετριάσετε τους κινδύνους ή του τρόπου με τον οποίο θέλετε να απευθυνθείτε στην κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο χρηματοδότησης αποτελεί συχνά κεφάλαιο του επιχειρηματικού σχεδίου.
Μόνο αφού αναπτύξετε ένα αξιοπρεπές σχέδιο χρηματοδότησης και έχετε προσδιορίσει το πρώτο σας έργο, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων. Αυτό σας επιτρέπει να είστε πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά το έργο ή την υπηρεσία που θέλετε να αναπτύξετε, το αναμενόμενο κόστος, τους κινδύνους και τις αποδόσεις του, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να πείσετε τους δυνητικούς επενδυτές να υποστηρίξουν το έργο σας.
Μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε; Πότε τα χρειαζόμαστε;
- Ποια είναι τα δύσκολα σημεία στο σχέδιο χρηματοδότησης;
- Τι είδους χρηματοδότηση είναι επαρκής;
- Ποιο μοντέλο ιδιοκτησίας είναι το καλύτερο για το έργο;
- Ποιες είναι οι ροές εσόδων μας;
- Πώς κατανέμουμε τα έσοδα;
Επιχειρηματικό σχέδιο: Ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πολύπλοκο τοπίο των μηχανισμών χρηματοδότησης
Ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για κάθε έργο. Χρησιμεύει τόσο ως χάρτης πορείας όσο και ως εργαλείο επικοινωνίας, απαραίτητο για τη συνεργασία με πιθανούς χρηματοδοτικούς εταίρους. Πέρα από τις πρακτικές εφαρμογές του, η διαδικασία δημιουργίας ενός επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην καθοδήγηση των συζητήσεων σχετικά με το όραμα της ομάδας και στην αποσαφήνιση των στόχων του έργου.
Οι βασικές σκέψεις κατά την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση του έργου σας περιλαμβάνουν:
- Πώς θα χρηματοδοτήσετε το έργο σας;: Καθορίστε τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Εξετάστε διάφορους μηχανισμούς χρηματοδότησης (επιχορηγήσεις, δάνεια, επενδύσεις μελών κ.λπ.) και προσδιορίστε τις καταλληλότερες επιλογές για τις ανάγκες της κοινότητάς σας.
- Θα είναι το έργο σας οικονομικά βιώσιμο;: Αξιολογήστε την οικονομική σκοπιμότητα του έργου εκτιμώντας τα αναμενόμενα έσοδα και έξοδα. Εξετάστε παράγοντες όπως η παραγωγή ενέργειας, τα λειτουργικά έξοδα και τις πιθανές επιδοτήσεις ή κίνητρα.
- Πόσα έσοδα και πόσα έξοδα μπορείτε εύλογα να περιμένετε;: Αναλύστε πώς μπορεί να μεταβληθούν οι οικονομικές επιδόσεις του έργου με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει την πρόβλεψη μελλοντικών ροών εσόδων, τη λογιστική αντιμετώπιση των δαπανών συντήρησης και τον προγραμματισμό για απροσδόκητες οικονομικές προκλήσεις.
- Πώς θα εξελιχθεί αυτό; Ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα δυναμικό έγγραφο που θα εξελίσσεται. Θα πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά για να αντικατοπτρίζει τις νέες πληροφορίες, τις αλλαγές στο πεδίο εφαρμογής του έργου και την ανατροφοδότηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μια συλλογική προσπάθεια που περιλαμβάνει συμμετοχή και συναίνεση. Μια τέτοια συνεργατική προσέγγιση όχι μόνο εμπλουτίζει το σχέδιο αλλά και προάγει την κοινή δέσμευση για την επιτυχία του έργου. Προσεγγίζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο ως ένα πρακτικό εργαλείο και ως μια συνεργατική άσκηση, μπορείτε να περιηγηθείτε καλύτερα στο πολύπλοκο τοπίο των τρόπων και μηχανισμών χρηματοδότησης για το έργο ανανεώσιμης ενέργειας της κοινότητάς σας.