Οικονομικά
Τρόποι και μηχανισμοί χρηματοδότησης για έργα Κοινοτικής Ανανεώσιμης Ενέργειας
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μια βασική σκέψη κατά την εξέταση των επιλογών χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Κοινότητα και το έργο σας είναι ο τρόπος με τον οποίο η επιλογή αυτή επηρεάζει την ιδιοκτησία του έργου σας, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αυτονομία της ενεργειακής κοινότητας.
Για παράδειγμα, σε μια ενεργειακή κοινότητα που χρηματοδοτείται κατά 100% με ίδια κεφάλαια από τους πολίτες ή χρηματοδοτείται από μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, ο πλήρης έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και των στρατηγικών αποφάσεων ανήκει στα μέλη. Με τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, συχνά παρατηρείται μείωση του ελέγχου ή της ιδιοκτησίας των πολιτών, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη θέτουν τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις τους.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μοντέλα για τη χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων και πρωτοβουλιών έργων. Οι πιο συνήθεις τρόποι είναι η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια και η δανειοδότηση, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως οι επιχορηγήσεις, οι δωρεές (συμπεριλαμβανομένου του crowdfunding και του crowdlending), ακόμη και οι συνεισφορές σε είδος που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας.
Hover to read in light mode.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Χρηματοδότηση με μετοχικά κεφάλαια | Δανειακή χρηματοδότηση | Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις | Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις | Συνεισφορές σε είδος | |
Ποιος μπορεί να επενδύσει | Πολίτες, δήμοι, Μικτομεσαίες επιχειρήσεις, Επενδυτές-άγγελοι (seed investors) | Συνήθως τράπεζες και ταμεία, αλλά και πολίτες, δήμοι, συνεταιρισμοί ΑΠΕ και Μικτομεσαίες επιχειρήσεις | Δημόσιες αρχές, Προγράμματα της ΕΕ, Εθνικά Ταμεία, Ιδρύματα, ταμεία, εταιρείες, πολίτες | Επιχειρήσεις, Μέλη της κοινότητας, Ιδιώτες, Φιλανθρωπικές οντότητες | Επιχειρήσεις, Μέλη της Κοινότητας, Εθελοντισμός |
Ο επενδυτής γίνεται μέλος | Ναί | Όχι | Όχι | Όχι | Όχι |
Ο επενδυτής παίρνει πίσω | Ένα μερίδιο της μελλοντικής επιτυχίας | Οικονομική αμοιβή | Τίποτα | Τίποτα | Τίποτα |
Πλεονεκτήματα | Ο έλεγχος παραμένει στην κοινότητα. Εξασφάλιση κεφαλαίου από την κοινότητα. Επιτρέπει άλλα οφέλη για την κοινότητα. | Γρήγορη παροχή | Δεν απαιτείται αποπληρωμή. Μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο. | Χωρίς αποπληρωμή. Καλό για τη συγκέντρωση μικρών ποσών. | Δωρεάν βοήθεια. Πολύ χρήσιμη για έργα κοινοτικής ενέργειας. |
Διάγραμμα προσαρμοσμένο από τον Οδηγό χρηματοδότησης για ενεργειακές κοινότητες
Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια, συχνά δεν είναι διαθέσιμοι ή κατάλληλοι για τη χρηματοδότηση έργων κοινοτικής ανανεώσιμης ενέργειας. Τα έργα κοινοτικής ενέργειας μικρής και μεσαίας κλίμακας (κάτω του 1MW) μπορούν γενικά να προσελκύσουν 100% χρηματοδότηση από κοινοτικούς επενδυτές με τη μορφή ιδίων κεφαλαίων.
ΔΕΙΤΕ:
- Μεθοδολογία Matrix: για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα για κάθε φάση του έργου σας με βάση την πολυπλοκότητα των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών του έργου σας και το επίπεδο συμμετοχής των πολιτών.
Χρηματοδοτηση Με Κεφαλαια
Η χρηματοδότηση με μετοχικά κεφάλαια αποτελεί ζωτικό μηχανισμό για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ιδίως στο πλαίσιο των συνεταιρισμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (REScoops) στην ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή όχι μόνο συγκεντρώνει τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και προάγει την κοινοτική ιδιοκτησία και ενισχύει την άμεση συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε ενεργειακά έργα που επηρεάζουν τη ζωή τους.
Σε αυτό το σημείο ο μηχανισμός χρηματοδότησης και το μοντέλο ιδιοκτησίας είναι αλληλένδετα συνδεδεμένα:
- Τα μέλη χρηματοδοτούν την κοινότητα καθώς αγοράζουν μερίδια, τα οποία αποτελούν συλλογικά το μετοχικό κεφάλαιο του συνεταιρισμού.
- Κάθε μετοχή παρέχει στα μέλη δικαιώματα διακυβέρνησης, δίνοντάς τους δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις του συνεταιρισμού. Σε ένα συνεταιριστικό μοντέλο, κάθε μέλος έχει μία ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών που κατέχει, εξασφαλίζοντας δημοκρατικές και δίκαιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
- Οι προσφορές μεριδίων είναι συνήθως ανοικτές σε όλους, ενώ δίνεται προτεραιότητα στους ντόπιους της κοινότητας.
- Τα μέλη μπορούν να λάβουν επιστροφές από την επένδυσή τους που μπορεί να κυμαίνονται από οικονομικές αποδόσεις, ενεργειακά μερίδια ή άλλα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά οφέλη.
- Τα μέλη γίνονται χρήστες του συνεταιρισμού με δικαίωμα να επωφελούνται από τις υπηρεσίες του.
Οι ενεργειακές κοινότητες χρησιμοποιούν αυτόν τον μηχανισμό με διάφορους τρόπους. Ορισμένες χρησιμοποιούν προσφορές μεριδίων για συγκεκριμένα έργα προκειμένου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για ένα συγκεκριμένο έργο, ενώ άλλες επιλέγουν μια ανοικτή προσφορά μεριδίων όπου τα μέλη μπορούν να αγοράζουν μερίδια ανά πάσα στιγμή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Το μοντέλο χρηματοδότησης της Som Energia (Ισπανία) βασίζεται κυρίως στην επένδυση των μελών στον συνεταιρισμό μέσω 2 επιλογών:
• Αγοράζοντας μερίδια του συνεταιρισμού για να γίνετε μέλος (1 μερίδιο = 100€ με μερίσματα γύρω στο 3,5%). Η Coopernico (Πορτογαλία) λειτουργεί με παρόμοιο μοντέλο.
• Αγορά συμμετοχικών τίτλων – επενδύονται για 5 χρόνια για τη χρηματοδότηση νέων έργων του συνεταιρισμού (με αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης 4 έως 7%).
Δανειακη Χρηματοδοτηση
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Η εξασφάλιση ενός παραδοσιακού τραπεζικού δανείου για ένα κοινοτικό ενεργειακό έργο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ιδίως στη νότια Ευρώπη, καθώς πολλές συμβατικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν την προθυμία ή την τεχνογνωσία να υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο κερδοφόρες. Τα νέα έργα που δεν έχουν καθιερωμένο ιστορικό, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λήψη δανείων από τις παραδοσιακές τράπεζες. Ακόμα και αν επιτύχουν, οι τράπεζες συνήθως χρηματοδοτούν μόνο ένα ποσοστό του κόστους του έργου, αφήνοντας την κοινότητα να εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσό. Ένα παραδοσιακό τραπεζικό δάνειο απαιτεί εξασφαλίσεις και συνεπάγεται την αποπληρωμή με τόκο σε βάθος χρόνου.
ΔΑΝΕΙΟ ΗΘΙΚΗΣ Ή ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Οι τράπεζες αυτές, συχνά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA), συνήθως υποστηρίζουν περισσότερο τα μικρότερα έργα και είναι ευθυγραμμισμένες με τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικολογικές αξίες. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, αποφεύγουν τις επενδύσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, αντίθετα, παρέχουν δάνεια αποκλειστικά σε οικονομικά βιώσιμα έργα στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, όπως η βιολογική γεωργία, η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες και είναι συνήθως δομημένες ως συνεταιρισμοί.
Οι ηθικές τράπεζες συνήθως αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους επικεφαλής των έργων και είναι πιο προσεκτικές στις ανάγκες των μικρών και συνεταιριστικών έργων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες. Αν και δεν εμπλέκονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παραμένουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις παραδοσιακές τράπεζες. Τα επιτόκια καθορίζονται από παράγοντες όπως οι αποδόσεις στους αποταμιευτές, το πιστωτικό κόστος και ο κίνδυνος, με αποτέλεσμα συνήθως επιτόκια γύρω στο 4% έως 5% για δάνεια με διάρκεια 10 έως 15 ετών. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, οι ηθικές ή συνεταιριστικές τράπεζες δεν επηρεάζουν τη διακυβέρνηση του έργου. Ο ρόλος τους επικεντρώνεται περισσότερο στην υποστήριξη έργων που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή τους, παρά στην άσκηση ελέγχου πάνω σε αυτά.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί ΑΠΕ μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών, υποστηρίζοντας οικονομικά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ, παρέχοντας δάνειο με επιτόκιο (χαμηλότερο από το τραπεζικό) ή συμμετέχοντας ως μέτοχος στο υπό ανάπτυξη έργο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Στην Πορτογαλία, μια πρωτοβουλία πολιτών για τις ΑΠΕ που παρέχει σε πολίτες και οργανισμούς επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ ανέπτυξε 4 φωτοβολταϊκά έργα που χρειάζονταν επενδυτή πριν από την προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τιμολόγια καθορισμένης τιμής. Η REScoop.eu κοινοποίησε αυτά τα έργα σε διάφορους ενεργειακούς συνεταιρισμούς στην Ευρώπη για να επενδύσουν σε αυτά. Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί που ενδιαφέρθηκαν για τα έργα (Som Energia/ Ecopower/ Beauvent/ de Windvogel) αποφάσισαν μεταξύ τους ότι θα ήταν ενάντια στις αρχές τους να είναι ξένοι επενδυτές χωρίς να δώσουν την ευκαιρία στους Πορτογάλους πολίτες να επενδύσουν επίσης. Η Boa Energia συμφώνησε να ιδρύσει ένα τοπικό REScoop το οποίο ονομάστηκε Coopernico. Η κοινοπραξία συμφώνησε να αγοράσει τα έργα και να γίνει ιδιοκτήτης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Η Coopernico θα αποκτούσε μερίδιο 4% στην κοινοπραξία με τη δυνατότητα να αγοράσει πίσω έως και το 100% των μετοχών της κοινοπραξίας, όταν η βάση των μελών της, και το κοινωνικό κεφάλαιο, θα αυξανόταν και στο τέλος θα κατέληγε να γίνει αυτόνομο REScoop.
Επιδοτησεις και Επιχορηγησεις
Η πρόσβαση σε δημόσιες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις της ΕΕ ή των κρατών μελών μπορεί να είναι χρήσιμη στις διαδικασίες προ-μελέτης έργων ή στη δημιουργία ευκαιριών και συνεργειών για ανταλλαγή.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Η υποβολή αιτήσεων για επιχορηγήσεις μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο χρηματοδότησης του έργου της ενεργειακής κοινότητάς σας, ιδίως στα αρχικά στάδια. Ακολουθεί ο τρόπος προσέγγισης αυτής της επιλογής χρηματοδότησης:
- Εξερευνήστε τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις: Διερευνήστε τις επιχορηγήσεις που προσφέρονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Πολλές χώρες της ΕΕ παρέχουν επιχορηγήσεις κοινοτικής ανάπτυξης μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αρχικών δαπανών του έργου.
- Προετοιμάστε την αίτησή σας: Οι περισσότερες αιτήσεις επιχορήγησης θα σας ζητήσουν να υποβάλετε το επίσημο καταστατικό ή τη διακήρυξη αποστολής της ομάδας σας. Θα πρέπει επίσης να περιγράψετε με σαφήνεια τους στόχους σας και τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα της επιχορήγησης θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή τους.
- Ζητήστε σχολιασμό: Εάν είστε νέοι στη σύνταξη αιτήσεων επιχορήγησης, ζητήστε συμβουλές από άτομα της κοινότητάς σας που έχουν εμπειρία με αυτή τη διαδικασία. Μπορούν να παρέχουν πολύτιμα σχόλια για την ενίσχυση της αίτησής σας.
- Επιμείνετε στην απόρριψη: Εάν η πρώτη σας αίτηση δεν είναι επιτυχής, μην αποθαρρύνεστε. Χρησιμοποιήστε την ανατροφοδότηση για να βελτιώσετε την πρότασή σας και να είστε έτοιμοι να την υποβάλετε ξανά.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι πάντα κατάλληλα για μικρά και τοπικά έργα. Μπορούν όμως να αποτελέσουν πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές χρηματοδότησης σε περίπτωση συγκέντρωσης έργων ή αν ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα καινοτόμος προσέγγιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης και χορήγησης σε όλη την Ευρώπη. Τα εν λόγω χρηματοδοτικά σχήματα έχουν διαφορετικούς στόχους, σκοπούς και διαδικασίες υποβολής αιτήσεων. Ο πλήρης κατάλογος μπορεί να βρεθεί εδώ.
Ορισμένα προγράμματα χρηματοδότησης που έχουν ενδιαφέρον θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:
- Horizon Europe: Ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επίκεντρο την έρευνα. Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμμετέχουν σε καινοτόμα έργα και τεχνολογίες. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι υψηλό.
- LIFE program: Ανάπτυξη ικανοτήτων και επίδειξη σε διάφορα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος. Το LIFE κατέχει επίσης ισχυρή θέση στην ανάπτυξη έργων που βασίζονται στους πολίτες και στην επικράτεια. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι μάλλον χαμηλό.
- INTERREG: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαχειρίζεται σε περιφέρειες της Ευρώπης. Γενική εστίαση στις τοπικές αρχές και τις περιφέρειες. Υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός τοπικού έργου που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στους δήμους και την εδαφική συνοχή. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι λίγο πιο εύκολη και υποστηρίζεται καλύτερα από τις περιφερειακές γραμματείες, αλλά το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το LIFE.
- Erasmus+: Επικεντρώνεται στην κατάρτιση και την ανάπτυξη ατόμων και οργανισμών. Χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την κατάρτιση σε θέματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος. Μια μικρότερη ευκαιρία χρηματοδότησης που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την υποστήριξη της ανάπτυξης της οικοδόμησης της κοινότητας. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται απλούστερη για έναν μικρότερο οργανισμό από την εθνική γραμματεία που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πρότασης.
- Climate KIC: Πρόγραμμα χρηματοδότησης με επίκεντρο τη στήριξη πρωτοβουλιών φιλικών προς το κλίμα και τις επιχειρήσεις. Η Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας (KIC) γεννιέται από το EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) για να υποστηρίξει την καινοτομία, να δημιουργήσει ικανότητες και να επενδύσει σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με αντίκτυπο. Οι επιχορηγήσεις του Climate KIC είναι μικρότερες από τα παραδοσιακά προγράμματα χρηματοδότησης της καινοτομίας, αλλά παρέχουν μεγάλη υποστήριξη και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου. Οι εθνικές γραμματείες υποστηρίζουν τους οργανισμούς για την υποβολή προτάσεων και το πρόγραμμα έχει καλό ποσοστό συγχρηματοδότησης.
- NESOI (European Island Facility): Υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η ευρωπαϊκή κοινοπραξία ανοίγει προσκλήσεις για τη στήριξη 60 ευρωπαϊκών νησιών, κατά τη διάρκεια μιας σειράς ανοικτών προσκλήσεων για έργα. Οι νησιωτικές κοινότητες θα επωφεληθούν από τεχνική κατάρτιση και χρηματοδοτική υποστήριξη.
ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τα περισσότερα κράτη μέλη διαθέτουν επιχορηγήσεις και στήριξη για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συχνά μπορείτε να μάθετε πολλές πληροφορίες συμβουλευόμενοι την εθνική σας υπηρεσία ανάπτυξης, το υπουργείο ενέργειας ή την εθνική σας ενεργειακή υπηρεσία.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι δημοτικές επιχορηγήσεις είναι ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσετε ένα κοινοτικό έργο. Ο τοπικός δήμος είναι ο καλύτερος και πρώτος εταίρος μιας ομάδας πολιτών που επιθυμεί να ξεκινήσει ένα νέο έργο ανανεώσιμης ενέργειας. Σε πολλά κράτη μέλη, πολλά προγράμματα στήριξης βασίζονται στους δήμους για να υλοποιηθούν.
Λάβετε υπόψη ότι:
- Οι ενεργειακές κοινότητες συχνά μοιράζονται πολιτικούς στόχους γύρω από τη δράση για το κλίμα που υιοθετούν οι δήμοι. Σε αυτή την περίπτωση, ο δήμος μπορεί να παρέχει έγκριση, προβολή και μερικές φορές ανάπτυξη ικανοτήτων ή μικρές επιχορηγήσεις στην κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ξεκινά.
- Οι δήμοι μπορούν να είναι εταίροι σε τοπικά έργα μαζί με μια ενεργειακή κοινότητα. Σε αυτό το σενάριο, δύο ξεχωριστές οντότητες επενδύουν από κοινού και τα δημόσια κονδύλια διατίθενται σε ένα κοινό επενδυτικό όχημα.
- Οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα με το να γίνουν μέλη ή με το να παρέχουν τον φυσικό χώρο για το σύστημα ΑΠΕ.
Δωρεεσ
Το Crowdfunding είναι μια άλλη επιλογή για τις Ενεργειακές Κοινότητες για τη συλλογή κεφαλαίων. Είναι ένας τρόπος «μαζικής συγκέντρωσης» χρημάτων για τη χρηματοδότηση έργων μέσω ανοικτών προσκλήσεων προς το ευρύτερο κοινό συνήθως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Συνδέει άμεσα τις κοινότητες που χρειάζονται χρηματοδότηση με τους συνεισφέροντες που θέλουν να υποστηρίξουν οικονομικά το όραμα και τους στόχους του έργου.
Συνήθως, οι εκστρατείες crowdfunding διαρκούν για ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν συγκεντρώνονται μικρές ατομικές συνεισφορές από μεγάλο αριθμό ατόμων. Τα έργα αυτά έχουν συνήθως σχετικά μικρούς στόχους χρηματοδότησης (υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις) και τα κεφάλαια συγκεντρώνονται για μια συγκεκριμένη προβλεπόμενη χρήση. Στο τέλος της εκστρατείας crowdfunding και ανάλογα με την προκαθορισμένη συμφωνία, οι ιδιοκτήτες του έργου μπορούν είτε να κρατήσουν οποιοδήποτε ποσό έχει προσφερθεί είτε να κρατήσουν τα χρήματα μόνο εάν έχει επιτευχθεί το προκαθορισμένο ποσό-στόχος.
Τέτοιες εκστρατείες μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές ή ακόμη και να προσφέρουν ανταμοιβές σε αντάλλαγμα για τις συνεισφορές. Οι ανταμοιβές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προϊόντα ή υπηρεσίες συνήθως χαμηλότερης αξίας, απλές αναφορές ή άλλες ιδέες που μπορούν να υποστηρίξουν οι δικαιούχοι της εκστρατείας.
Πολλαπλές πλατφόρμες μπορούν να φιλοξενήσουν τη δραστηριότητα crowdfunding μιας ενεργειακής κοινότητας. Για να βρείτε μία που σας ταιριάζει, μπορείτε να εξετάσετε τα εξής:
- Ιδιαιτερότητες της πλατφόρμας: Ορισμένες πλατφόρμες εξειδικεύονται σε τύπους έργων.
- Δημοτικότητα στην απαιτούμενη κλίμακα: Είναι σημαντικό να βρείτε πλατφόρμες που έχουν τον μέγιστο αριθμό χρηστών με βάση τη γεωγραφική εμβέλεια που επιθυμεί το έργο (περιφερειακή, εθνική, ευρωπαϊκή).
- Τέλη και συστήματα αμοιβής: Να γνωρίζετε πάντοτε τις αμοιβές της πλατφόρμας (οι σταθερές ή οι προμήθειες είναι οι πιο συνηθισμένες).
- Εθνικοί κανόνες και κανονισμοί: Να γνωρίζετε τους κανόνες, πολλά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για την προστασία των ιδιωτών επενδυτών.
- Έδρα: Που ταξιδεύουν τα χρήματα και πού φυλάσσονται από την πλατφόρμα είναι κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μιας ασφαλούς πλατφόρμας.
- Δυνατότητες: Εξετάστε τα διαφορετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε για να πραγματοποιήσετε μια επιτυχημένη εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Μια εναλλακτική λύση είναι να εισπράττεται επίσης δανειακή χρηματοδότηση από ιδιώτες. Αυτό αναφέρεται ως δανεισμός πλήθους (crowdlending).
Στο crowdlending (δανεισμός από ομοτίμους), πολλοί ιδιώτες επενδυτές δανείζουν χρήματα με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν με τόκο. Το Crowdlending είναι ένας τρόπος για τη λήψη ατομικών δανείων από τους πολίτες. Όλα αυτά τα μεμονωμένα μικροδάνεια αθροίζονται σε ένα μεγαλύτερο ποσό.
Όπως και στην περίπτωση της « τραπεζικής δανειοδότησης» υπάρχουν τόκοι και κίνδυνος, οπότε θα πρέπει πάντα να είστε σαφείς στην επικοινωνία για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αποτυχίας του έργου στην επένδυση του ιδιώτη.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
πρακτικές συνεταιρισμών που δημιούργησαν τις δικές τους πλατφόρμες crowdfunding / crowdlending:
H HYPERION (Ελλάδα) χρηματοδότησε το έργο της κυρίως μέσω της συμμετοχής των μελών της στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά οργάνωσε επίσης ένα μικρό crowdfunding για την επιδότηση του κόστους συμμετοχής ορισμένων φτωχών ενεργειακά νοικοκυριών. Η εκστρατεία crowdfunding οργανώθηκε με τη χρήση της πλατφόρμας επενδύσεων πλήθους Genervest για την παροχή μικροδανείων με χαμηλό επιτόκιο από ορισμένα από τα μέλη.
Η εκστρατεία crowdfunding οργανώθηκε σε συντονισμό με τη Genervest και την Greenpeace Ελλάδας, η οποία βοήθησε στην προβολή της στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέλη συμμετείχαν διεξοδικά στην ανάλυση των οφελών (και του κόστους) από τη λήψη δανείου και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συμφώνησαν να προχωρήσουν με θετική ψήφο. Genervest.org – επιτρέπει μικρομεσαίες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν επίσης κάποιου είδους κοινωνικό αντίκτυπο, π.χ. ενεργειακές κοινότητες.
H ZEZ (Κροατία) έχει υποστηρίξει διάφορες εκστρατείες crowdfunding:
• Kaštel Lukšić (crowdfunding με βάση δωρεές)
• Επένδυση σε δύο μονάδες ηλιακής ενέργειας στην πόλη Križevci (crowdfunding με βάση την ανταμοιβή)
• Solarna Pecka (crowdfunding με βάση δωρεές)
Το crowdfunding οργανώθηκε μέσω του Indiegogo και της ZEZinvest.
H COOPERNICO (Πορτογαλία) δημιούργησε μια πλατφόρμα crowdlending για τη χρηματοδότηση των έργων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πλατφόρμα είναι ανοικτή μόνο στα μέλη του συνεταιρισμού. Τα μέλη δανείζουν κεφάλαια στον συνεταιρισμό για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ηλιακής παραγωγής σε μεγάλες στέγες και λαμβάνουν επιτόκιο 3-4% για τις επενδύσεις τους μέσω της πλατφόρμας.
ΔΕΙΤΕ Κάποιες πλατφόρμες Crowdlending:
ΔΕΙΤΕ Κάποιες πλατφόρμες Crowdfunding: