Νομοθεσία και Πολιτικές
Πώς λειτουργούν οι νόμοι για την ενέργεια στην ΕΕ
Κανονισμοί και Οδηγίες
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν δύο βασικά είδη νομοθεσίας: οι κανονισμοί και οι οδηγίες. Μόλις ένας κανονισμός προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνει αποδεκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάθε κράτος μέλος πρέπει να τον ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία. Στην περίπτωση των οδηγιών, δεν υπάρχουν τόσο αυστηροί κανόνες για την εφαρμογή, καθώς κάθε κράτος μέλος μπορεί να μεταφέρει τις αποφάσεις με διαφορετικό τρόπο, ακολουθώντας όμως τις βασικές προτάσεις.
Όσον αφορά την κοινοτική ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες, δεδομένου ότι οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονται σε οδηγίες, υπάρχει ένα «χαλαρό» πλαίσιο για τη μεταφορά των αποφάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα δεν θέτει τους ίδιους κανόνες ή δεν κάνει χρήση όλων των προτάσεων που προβλέπονται στις οδηγίες.
Hover to read in light mode.
Για παράδειγμα, οι ορισμοί για τις Κοινότητες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (RECs) και τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (CECs) έχουν προβλεφθεί στην Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED), ωστόσο δεν τις έχουν αποδεχθεί όλα τα κράτη μέλη ως μορφές ενεργειακών κοινοτήτων, παρέχοντας τη νομική πτυχή. Επίσης, οι ενεργειακές κοινότητες βασίζονται σε συνεταιριστικές αρχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα πρέπει να αποδεχθεί και να συμπεριλάβει στη νομοθεσία όλες αυτές τις αρχές.
Για να ελέγξετε τι ακριβώς έχει μεταφερθεί από τις οδηγίες, για κάθε χώρα, ρίξτε μια ματιά στον ανιχνευτή μεταφοράς ένα πολύ πολύτιμο εργαλείο από το REScoop.eu.
Βασική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διάφορες βασικές νομοθεσίες επηρεάζουν την κοινοτική ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες, υποστηρίζοντας τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την ενεργειακή ασφάλεια και ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς. Ακολουθούν οι σημαντικότερες νομοθεσίες της ΕΕ που πρέπει να γνωρίζετε.