Ενθαρρυντικά Παραδείγματα και Καλές Πρακτικές
Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)
Χώρα: Ελλάδα
Στοιχεία επικοινωνίας:
- Agiophgh, 43100, Greece, Thessaly, Karditsa
- info@esek.gr
- (+30) 6945179170
- www.esek.gr
Πληροφορίες
Στη Θεσσαλία, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση βιομάζας από δασικά και γεωργικά υπολείμματα (με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια) και υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου και αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα εγχειρήματα με περισσότερα από 300 μέλη.
Hover to read in light mode.
Στόχος
Στόχος της ΕΣΕΚ είναι να συμβάλει στον ενεργειακό εκδημοκρατισμό της περιοχής και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό υπολειμματικής βιομάζας της περιοχής που προέρχεται από γεωργικές, δασοκομικές και ξυλουργικές δραστηριότητες, καθώς και από αστικές πηγές.
Δραστηριότητες
Από το 2017 η ΕΣΕΚ λειτουργεί ένα εργοστάσιο πέλλετ που επεξεργάζεται υπολειμματική βιομάζα σε 1.200 τόνους πέλλετ ετησίως. Η βιομάζα αποτελείται από δασικά υπολείμματα, γεωργικά υπολείμματα, αστικά κλαδέματα δέντρων κ.λπ. που προέρχονται από την περιοχή της Καρδίτσας. Η ΕΣΕΚ έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας που ωφελεί τους προμηθευτές βιομάζας, τους μεταφορείς και τους πολίτες της περιοχής.
Τα πέλλετ που παράγονται χρησιμοποιούνται για θέρμανση ή ψύξη και τα 350 μέλη της απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της απόκτησης αυτών των πέλλετ σε μειωμένη τιμή, δημιουργώντας μια τοπική και βιώσιμη ενεργειακή λύση.
Το 2022, στο πλαίσιο του έργου BECoop project που χρηματοδοτήθηκε από το Horizon 2020, η ESEK άρχισε να χρησιμοποιεί υπολείμματα κατακάθια καφέ για την παραγωγή πελλετ. Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η ενεργειακή κοινότητα, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση InCommOn, δημιούργησε ένα σύστημα συλλογής των αποβλήτων καφέ σε ειδικούς κάδους που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και τις τοπικές καφετέριες.
Η ΕΣΕΚ συνεργάστηκε επίσης με τον δήμο Καρδίτσας για την εγκατάσταση ενός λέβητα βιομάζας που τροφοδοτείται με πέλλετ καφέ σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό. Ο νέος αυτός λέβητας αντικατέστησε έναν παλιό λέβητα πετρελαίου, καλύπτοντας τη ζήτηση θερμότητας του κτιρίου με χαμηλότερο κόστος και με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο μέλλον, σχεδιάζουν να επεκτείνουν την πρωτοβουλία και σε άλλα σχολεία.
Το ESEK βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ανάπτυξης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 1,2MW για την κάλυψη των αναγκών των μελών σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της διαδικασίας του εικονικού net metering.
Χαρακτηριστική καλή πρακτική
Σχολικές δράσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Η ΕΣΕΚ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τοπικό οικοσύστημα φορέων (δημοτικές αρχές, πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλες πρωτοβουλίες) που, συνεργαζόμενοι, αξιοποιούν τον τοπικό πλούτο και παράγουν την ενέργειά τους αποδεικνύοντας ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίο σύμμαχο για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Οφέλη για τα άτομα που συμμετέχουν
Τα 350 μέλη της ΕΣΕΚ απολαμβάνουν το πλεονέκτημα της απόκτησης αυτών των πέλλετ σε μειωμένη τιμή και θα καταναλώνουν την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο της κοινότητας, δημιουργώντας μια τοπική και βιώσιμη ενεργειακή λύση.
Πληροφορίες από:
- https://www.rescoop.eu/uploads/rescoop/downloads/2023_EUCENA-Balkan-Best-Practice-Guide-EN.pdf
- https://www.esek.gr/en/about-us/
- https://www.rescoop.eu/toolbox/the-social-impact-of-energy-communities-in-greece
- https://energycommunityplatform.eu/communities/karditsa-energy-community-esek/
- https://www.interregeurope.eu/sites/default/files/2022-09/Presentation%20by%20Manolis%20Karampinis%20on%20supporting%20tools%20for%20bioenergy%20communities.pdf