Τεχνολογία
Διανομή Ενέργειας
Η δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρικής, θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ βασίζεται στην ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μεταφορά και η διανομή της ενέργειας από τα σημεία παραγωγής στα σημεία κατανάλωσης (π.χ. κατοικίες, επιχειρήσεις, σχολεία, βιομηχανίες κ.λπ.).
Όπου η νομοθεσία το επιτρέπει, μια ΕΚ μπορεί να επενδύσει σε υποδομές (γραμμές μεταφοράς, υποσταθμούς, γραμμές διανομής ή/και υδραυλικά δίκτυα ) για να αναπτύξει ένα σύστημα όπου η παραγωγή ενέργειας βρίσκεται πιο κοντά στα κέντρα κατανάλωσης.
Hover to read in light mode.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
- Κοινοτικά μικροδίκτυα: Δίκτυα διανομής που περιλαμβάνουν μονάδες κατανεμημένης παραγωγής με μικρή ονομαστική ισχύ (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες, μικρές ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά κ.λπ.), συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και ελεγχόμενα τοπικά φορτία. Βασικό χαρακτηριστικό των μικροδικτύων είναι ο κεντρικός τους έλεγχος, ώστε να παρουσιάζονται στο κεντρικό δίκτυο ως ενιαία οντότητα και να μπορούν να λειτουργούν ως μέρος του δικτύου ή ανεξάρτητα. (π.χ. αυτόνομα μικρά νησιωτικά δίκτυα).
- Έξυπνα δίκτυα: Μικροδίκτυα που μπορούν να ελέγχονται και να βελτιστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. Προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες, καθώς επιτρέπουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή/και της συμπαραγωγής, ενώ διανέμουν αποτελεσματικά την ενέργεια με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών.
- Αυτοκατανάλωση: Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να εγκαταστήσουν μικρές μονάδες ΑΠΕ για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, επωφελούμενες από την εφαρμογή συστημάτων αντιστάθμισης παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. αυτοπαραγωγή με εικονική εμπορία ενέργειας, εμπορία ενέργειας κ.λπ.)